Rode biet onder olie (Barbabietola rossa sott’olio)

Vroeger was alles beter, zo hoor je ouderen nog wel eens mopperen. Ik kan je vertellen dat hun herinneringen ietwat gekleurd moeten zijn door nostalgie, want zo goed was het verleden niet. Rustiger en overzichtelijker was het misschien wel, maar vele gezinnen leefden in armoede.
Omdat er vroeger geen koelkasten bestonden moesten mensen mensen methodes verzinnen om hun groenten langere tijd te kunnen bewaren zonder dat bederf intrad. Ook in Italië had men dit probleem en daar hebben ze een aantal inmaaktechnieken ontwikkeld. De namen van die methodes klinken in het Italiaans zoveel mooier en romantischer dan in het Nederlands.
Op een koele, droge en donkere plaats kun je rode bieten maximaal een week of twee bewaren. Wil je ze een langere periode bewaren dan zul je de rode bieten moeten koken en vervolgens invriezen.

Maar in Italië hebben ze een alternatieve methode om rode biet te bewaren: ze stoppen ze onder de extra vierge olijfolie en dan noemen ze het Barbabietola rossa sott’olio ofwel Rode biet onder olie.

Niet alleen zorgt de olijfolie ervoor dat er geen zuurstof bij de rode bieten kan komen, waardoor bederf uitblijft, maar de olijfolie heeft ook een positieve invloed op de smaak en structuur van de rode biet zelf. De extra vierge olijfolie marineert de rode biet zelfs een beetje.

Ingrediënten en Bereiding:
- Steriliseer je potten
- Voldoende rode bieten om al je potten te vullen (of voldoende potten om al je rode bieten in te maken)
- Extra vierge olijfolie
- Laurier, knoflook, (eventueel) zout

- Maak de bieten schoon en kook ze gaar. Laat ze daarna afkoelen.
- Snijd intussen de knoflook fijn.
- Schil de rode bieten. Draag handschoenen om te voorkomen dat je handen rood worden.
- Snijd de rode bieten klein (schijfjes, blokjes of reepjes).
- Doe de rode bieten in de potten tot twee centimeter onder de rand en vul af met extra vierge olijfolie tot één centimeter onder de rand.
- Breng per pot op smaak met een laurierblad, knoflook en (eventueel) zout.
- Klop op een zachte ondergrond voorzichtig de luchtbellen uit de potten, draai het deksel stevig op de potten en zet de potten op de kop.
- Na een uurtje kan de pot weer omgedraaid worden en op een koele, donkere plaats worden bewaard.
- Vergeet niet de inmaakdatum ergens op de potten te vermelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten