Koken met suikerbieten

Ooit, in een ver verleden, groeide de suikerbiet (Beta vulgaris vulgaris altissima) gewoon op het veld en kwam als knolgewas op menige eettafel terecht. De suikerbiet is een kweekvorm of cultivar van de rode biet (Beta vulgaris vulgaris). We zouden hem met recht een vergeten groente kunnen noemen.
In 1747 werd ontdekt dat de suikerbiet een interessante bron van suiker was. Tot dat moment kwam al onze suiker uit tropische suikerrietplantages. Eeuwenlange selectie van de suikerbiet zorgde voor een gestadige toename van het suikerpercentage. Ten tijde van de eerste suikerproductie bevatte een suikerbiet slechts 1.6% suiker. Tegenwoordig worden waarden van wel 20% bereikt.

Maar het lijkt alsof het gebruik van suiker op zijn retour is. Mensen proberen steeds gezonder te eten en fabrikanten worden gestimuleerd om light-producten te leveren.

Wat te doen met die overdaad aan suiker, zo vraagt Cosun, de enige suikerfabrikant in Nederland, zich al een hele tijd af. Diversificatie is het toverwoord: Creëer nieuwe biochemische stofjes uit de suikerbiet. Cosun richt zich op het maximaal verwaarden van de suikerbiet. Naast het ontwikkelen, produceren en verkopen van suiker en suikerspecialiteiten worden alle onderdelen van de suikerbiet verwerkt tot producten voor toepassingen in humane voeding en diervoeding, tot biobased producten, tot groene energie en tot de kalkmeststof Betacal.

Maar, zo dacht de directie van Cosun, we kunnen ter gelegenheid van ons 125-jarig bestaan (gefeliciteerd overigens) ook een leuk receptenboekje uitgeven, waarin onze leden wordt getoond dat de suikerbiet ook opnieuw heel een heel veelzijdig knolgewas in de keuken kan zijn.

Van ontbijt tot dessert, de mogelijkheden blijken eindeloos. Misschien is het receptenboekje 'De biet in eigen keuken' het begin van een nieuwe trend. Nog even wat influencers inhuren en de suikerbiet is terug van weggeweest in de keuken.

Blader hier door het 'De biet in eigen keuken'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten