Rode biet en Osteoporose

Rode biet is een rijke bron van het element boron. Men denkt dat het hoge gehalte aan boron het gevolg is van een evolutionaire reactie op de voortdurende blootstelling aan zilte zeelucht van de strandbiet, de stamvader (of stammoeder) van de rode biet.

Men denkt dat boron door het menselijk lichaam op ongeveer dezelfde manier wordt verwerkt als andere mineralen, zoals magnesium en fosfor. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat boron belangrijk zou kunnen zijn om de oestrogeenniveaus in het lichaam van oudere vrouwen na de menopauze (postmenopausal) te verhogen. Die menopauze zorgt vaak voor brozere botten (osteoporose). Het hormoon oestrogeen is belangrijk om gezonde botstructuren te behouden en tevens voor het geestelijk welbevinden en de fijne motoriek.
[Foto: www.botanicalgarden.ubc.ca]
Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw deed ooit een onderzoek[1] waarbij postmenopausal vrouwen een tijdje drie mg boron per dag innamen. De resultaten van het onderzoek toonden aan de uitstroom van calcium uit de botten met wel 44% daalde, terwijl bovendien oestrogeen en vitamine D geactiveerd werden. Dat alles suggereerde een mogelijke rol bij de onderdrukking van osteoporose. Diezelfde effecten zijn een positief geluid voor mensen met artritis[2], de mechanische slijtage van de gewrichten.

De onderzoeker[3] draaide het daarna om: proefpersonen kregen maaltijden voorgeschoteld waarin veel te weinig boron was verwerkt en het gevolg liet zich raden. De niveaus van het hormoon oestrogeen daalde en de ontstekingswaarden in het bloed stegen.

Het zou dus zeker voor wat oudere vrouwen helemaal geen gek idee zijn om eens wat vaker rode bieten op het menu te zetten. Ikzelf zou het ook helemaal niet erg vinden om wat vaker rode bieten voorgeschoteld te krijgen.

[1] Nielsen et al: Effect of dietary boron on mineral, estrogen, and testosterone metabolism in postmenopausal women in Faseb Journal - 1987
[2] Newnham: Essentiality of boron for healthy bones and joints in Environmental Health Perspectives - 1994
[3] Nielsen: Biochemical and physiologic consequences of boron deprivation in humans in Environmental Health Perspectives - 1994

Geen opmerkingen:

Een reactie posten