[Recept] Rode bietensoep – Borsjt

Borsjt is een rode bietensoep, welke een populair gerecht is in vele Oost-Europese en zelfs enkele Aziatische keukens. Daardoor bestaan er ook vele variaties op de naam borsjt. In de meeste van die keukens is rode biet het belangrijkste ingrediënt van borsjt, maar in enkele landen – Wit-Rusland, China – worden tomaten gekozen als hoofdingrediënt.

Het woord borsjt is van Russische origine en daar werd oorspronkelijk de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) mee aangeduid. De jonge plant is nog niet giftig en de stengels kunnen dan nog gegeten worden. Ooit was de gewone berenklauw een ingrediënt van de soep, die daarna de naam borsjt bleef dragen, zelfs nadat deze plant uit het recept verdwenen was.

Uit het bovenstaande blijkt al dat borsjt nu niet direct een gerecht was voor de meer gefortuneerden. Borsjt was een volksvoedsel en ieder land en ieder volk had zijn eigen variant. Sommigen eten hem koud en anderen warm. Er bestaat zelfs een rivaliteit tussen landen als Rusland en de Ukraïne over wie nu beschouwd kan worden als de bakermat van de borsjt.
[Foto: Kelly Sue DeConnick]
Ingrediënten:
• 400 gram gekookte en geraspte rode bieten
• 1 grote gesnipperde ui
• 1.5 liter runderbouillon (al dan niet met vlees)
• zout en peper
• 150 gram zure room
• dille

Bereiding:
Bieten en ui worden aan de bouillon toegevoegd. Het geheel moet even aan de kook komen, waarna de hittebron kan worden getemperd en alles gedurende vijftien minuten zachtjes moet trekken. Op smaak brengen met peper en zout. Na opscheppen in ieder bord een lepel zure room bovenop de soep lepelen. Afmaken met een takje dille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten