Rode biet en Bladluizen

Er bestaan nogal wat soorten bladluizen, die het gemunt hebben op onze rode bietenplanten en ze hebben allemaal hun eigen strategie om de plant aan te vallen, hebben daardoor ook verschillende effecten op het gewas en kunnen ook menig virus en parasiet op de aangetaste rode biet overbrengen. Het is dus zaak om te bladluizen daadkrachtig aan te pakken.

De zwarte bonenluis (Aphis fabae) veroorzaakt bijvoorbeeld slechts zuigschade aan bietenplanten. Dit resulteert in het kroezen en omkrullen van de bladeren. In infestatie van de groene perzikbladluis (Myzus persicae) zal ook leiden tot omkrullen van de bladeren, maar is ook in staat om het sharkavirus en de vergelingsziekte (ook een virus) over te brengen. Van de sjalottenluis (Myzus ascalonius) is bewezen dat het een vector is voor ongeveer twintig verschillende virusziekten en dus ben je die ook liever kwijt dan rijk.
Groene perzikbladluis [Foto: irs.nl]
De bestrijding van bladluizen begint al bij de vorige oogst want om bladluizen in het volgend voorjaar zo min mogelijk kans te geven hun schadelijke werkzaamheden uit te voeren, is het belangrijk onkruiden zowel tijdens als na teelten goed te beheersen, oogstverliezen te beperken en achtergebleven plantenresten op te ruimen.

Hou een scherp oog op de ontwikkeling van de bietenblaadjes want indien deze gaan krullen, vergelen of verwelken dan is het mogelijk dat bladluizen hun destructieve werk aan het doen zijn. Probeer met natuurlijke middelen de bladluizen te bestrijden en dan is de aloude sopje met water en spiritus een goede eerste keus. Als het er op lijkt dat je de strijd aan het verliezen bent dan kun je overstappen op insecticiden.

Vanaf half juni of begin juli worden die luizen vaak wel gedood door parasitaire schimmels of andere natuurlijke vijanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten