Een bijzondere biet: Crapaudine

Dat de Crapaudine een van de oudst bekende rode bietenrassen is mag geen verrassing zijn als je zijn uiterlijk even op je in laat werken. In niets doet hij denken aan al die andere rode en rode variƫteiten die menig groentetuin sieren. Zijn lange wortels lijken op die van sommige versies van de strandbiet, de stamvader aller rode bieten.

De eerste keer dat deze rode biet officieel genoemd werd was in 1885 toen de Franse zaadhandelaar Vilmorin-Andrieux de Crapaudine in hun catalogus opnam. Zelfs toen al was bekend dat deze heirloom wellicht een van de oudste bekende bietenrassen zou kunnen zijn. Tegenwoordig denkt men dat de Crapaudine misschien wel kan bogen op een historie van 1000 jaar.
[Foto: www.maison.com]
In de loop der jaren heeft hij een aantal namen en bijnamen bijeen weten te sprokkelen, waaronder Rouge Crapaudine of Betterave Rouge Ecorce au Crapaudine. Ruw vertaald betekent die naam ‘Rode biet met bast die lijkt op die van een vrouwelijke pad’. In het Engels heet hij de Rough-skinned Beetroot (‘ruwhuidige rode biet’). Dat alles heeft te maken met zijn bijna zwarte pokdalige en ruwe huid met kleine scheuren en spleten. De wortels zijn zo onregelmatig van vorm dat ze vaak als misvormd worden beschreven.

Maar die misvormde rode bieten blijken heerlijk, donkerrood, stevig en intens zoet te zijn. Een beetje chefkok doet tegenwoordig een moord om de Crapaudine op zijn menu te krijgen.

1 opmerking:

  1. Zag ze vanavond in BBC Masterchef voor het eerst. Als onderdeel van een voorgerecht, drie uur zachtjes gegaard in rundervet en geserveerd met een zalf van kuit van kabeljauw, een puree van mierikswortel, schijfjes andere biet en crackertjes van lijnzaad. Dat wil ik wel eens zelf proberen te maken. Enig idee of en waar ik deze Crapaudine in NL kan kopen?

    BeantwoordenVerwijderen