Rode biet en energiedranken

De laatste tijd zijn energiedranken in de hoek gekomen waar de klappen vallen: hun hoge gehalte aan cafeïne kunnen zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hartslag. Een voortdurend te hoge bloeddruk en een voortdurend te hoge hartslag kunnen zelfs dodelijke gevolgen hebben. De andere ‘werkzame’ stoffen, die producenten in hun energiedranken stoppen, zoals guarana, ginseng en taurine, leveren doordat ze slechts in minieme hoeveelheden zijn toegevoegd, nauwelijks problemen op[1].
[Foto: www.unhealthyearth.com]
Maar, zo claimen de fabrikanten in hun overdreven reclame-uitingen, het drinken van deze energiedranken zou een positief effect hebben op de cognitieve prestaties. Nu heeft een recent Nederlands onderzoek[2] echter uitgewezen dat geen enkel verschil werd gevonden tussen schoolgaande kinderen, die een glas water dronken, en kinderen, die een glas energiedrank dronken. Met andere woorden: als je een blikje energiedrank opdrinkt om tijdens de les of een proefwerk je aandacht, je concentratie, je geheugen en je werksnelheid op te schroeven, dan ben je het slachtoffer van de reclame. Het werkt echt niet.

Ik heb al eerder hier geschreven dat rode biet veel nitraat bevat. Dat wordt in het menselijk lichaam omgezet in nitriet en dat stofje is noodzakelijk om de bloedvaten te verwijden. Dat is zeer handig als je lichamelijke prestaties levert want door wijdere bloedvaten kan meer bloed stromen en daardoor kan meer zuurstof vervoerd worden.

Als je dus echt een energiedrankje wilt drinken dan zou ik rode bietensap voorstellen.

[1] Clauson et al: Safety issues associated with commercially available energy drinks in Journal of the American Pharmacists Association - 2003
[2] Wilhelm et al: Geen effect van energiedrank op de cognitieve prestaties van jongeren – 2013. Zie hier (pdf).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten