Een bijzondere biet: Egyptische Platronde

Deze oude variĆ«teit rode biet werd voor het eerst in het begin van de negentiende eeuw beschreven en was opgenomen in de meeste zaadcatalogi rond het jaar 1870. Hij wordt in Engelstalige landen aangeduid als Egyptian, Egyptian Flat Rooted of Egyptian Turnip Rooted beetroot. In Frankrijk staat hij bekend als Betterave Rouge Noir Plate d’Egypte. Inderdaad stamt deze zeer zeldzame heirloom uit Egypte, maar wanneer hij de oversteek naar Europa heeft gemaakt is volstrekt onderuidelijk.

De Egyptische Platronde is een snelle groeier en vroeg rijpende rode biet. Hij geeft grote, vaak hartvormige tot ovalen wortels met dieprood vruchtvlees. Omdat het loof dat hij produceert maar een 20 centimeter hoog wordt, kan deze variƫteit ook dichter op elkaar worden geplant.
[Foto: www.parkseed.com]
Hij is zeer zoet en mede daardoor zeer geschikt om rauw te eten. De Egyptische Platronde is geraspt dus een perfecte keuze voor een heerlijk frisse zomersalade.

Omdat de Egyptische Platronde een zeer zeldzame rode biet is heb je zeker een interessant gespreksonderwerp als je besluit hem in je tuin aan te planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten