Rode biet en Hardlopen

Zoals misschien bekend is rode biet (Beta vulgaris) is een belangrijke natuurlijke bron van nitraat. In het lichaam wordt nitraat omgezet in nitriet en dat is een stof die noodzakelijk is om bloedvaten te kunnen verwijden. Daardoor wordt de doorstroming van het bloed verbeterd en de rode bloedlichaampjes in het bloed zijn mede bedoeld om zuurstof door het lichaam te transporteren. Die zuurstof is ook nodig om lichamelijke prestaties zoals hardlopen te kunnen volhouden.

Met andere woorden: hoe meer bloed er door de aderen kan stromen, hoe meer zuurstof er door het lichaam wordt vervoerd kan worden en hoe intensiever en langer iemand zou kunnen hardlopen.
Van het innemen van anorganische vormen van nitraat en nitriet - via bijvoorbeeld een medicijn of voedingssupplement - zijn echter wat negatieve gezondheidsaspecten bekend, zoals een verlaagde bloeddruk ofwel hypotensie [1]. Dit is echter beslist niet het geval bij natuurlijke vormen en dus wanneer nitraat via de voeding wordt geconsumeerd is er geen enkel probleem. Kennelijk zit het dan in zijn natuurlijke omgeving en kan het lichaam daar veel beter mee uit de voeten.

Uit wetenschappelijk onderzoek [2] is gebleken dat het eten van rode biet een proefpersoon zo'n 5 procent sneller kon laten lopen zonder dat de hartslag verhoogd werd en de mate van inspanning werd ook nog eens lager ingeschat.

Eenvoudiger kun je je sportieve prestaties, volgens mij, niet verhogen. Regelmatig rode biet op het menu of het drinken van rode bietensap kan al helpen.

[1] Kapil et al: Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans: role for nitrite-derived NO in Hypertension - 2010
[2] Murphy et al: Whole beetroot consumption acutely improves running performance in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics - 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten