Een bijzondere biet: Bull's Blood

Op internet wordt alom gemeld dat de Bull's Blood een heirloom of heritage is, die in 1840 werd geïntroduceerd. Heirlooms zijn rassen, waarvan de zaden en de rechten lange tijd in het bezit zijn of zijn geweest van een enkele familie. Die hebben vaak het geheim van een bijzonder ras angstvallig bewaard.

De werkelijkheid is wat weerbarstiger want het was de Nederlandse veredelaar Kees Sahin (1944-2006), die uit een oude Franse bietenvariëteit, de Crapaudine, de Bull's Blood ontwikkelde.

De Bull's Blood wordt vaak door kwekers in hun tuin gezaaid vanwege de zachte, zoete en dieprode bladeren. Dit rode bietenras wordt daardoor in het algemeen niet aangeplant als voedingsgewas, maar veel meer als siergewas omdat zijn robijnrode bladeren zo'n prachtig contrast zullen vormen met andere planten in een tuin. Hij kan probleemloos in de volle zon staan, maar kan in echt droge periodes wel wat extra water gebruiken.
Toch zijn ook de rode bieten van de Bull's Blood bijzonder smaakvol, maar dan moeten ze wel geoogst worden wanneer ze nog maar zo'n 5 tot 7 centimeter in doorsnede zijn. De rode bietjes vallen op doordat ze voorzien zijn van roze ringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten