Een bijzondere biet: Chioggia

De Chioggia wordt ook wel de Barbabietola di Chioggia ('biet van Chioggia') genoemd en het is een Italiaanse heirloom. Dit rode bietenras heeft enigszins afgeplatte bolronde vorm. Deze rode biet werd al rond het jaar 1840 beschreven en is ontdekt op de markten rondom Venetiƫ. Chioggia is een havenstad dat in de invloedssfeer van het machtige Venetiƫ lag en ligt.

Deze rode biet is ook nog onder een aantal andere namen bekend, waaronder Tonda di Chioggia, Chioggia Roze of dolce di Chioggia. Ook het nabij gelegen plaatsje Basano del Grappa heeft geprobeerd in de roem te delen door haar naam aan deze rode biet te plakken. Nadat de Chioggia met Italiaanse emigranten de oversteek naar de Verenigde Staten had gemaakt, werd hij daar na verloop van tijd ook  Bull's Beet of Candy Stripe Beet genoemd.
[Foto: www.jcarrot.org]
De Chioggia heeft een uiterlijk dat varieert tussen licht roze tot paarsroze. Als je deze rode biet overdwars doorsnijdt dan ontdek je een opmerkelijk patroon van witte banden die afgewisseld worden met rozerode ringen. Het gewas heeft mooi donkergroene loof met robijnrode nerven.

Hoewel deze Chioggia als gevolg van zijn ongewone innerlijk vooral bekend staat om zijn gebruik in salades en als garnering, heeft hij ook gekookt zijn aanhangers. De smaak is mild en zoet. Sommigen typeren deze smaak als heerlijk, terwijl anderen hem juist smakeloos vinden. Bij het koken verliest de Chioggia wel veel van zijn kleurenpracht.

2 opmerkingen:

 1. Hi, dit lijkt een leuk ras. Weet jij of 'ie ook geschikt is voor een wat kouder klimaat? (Zuid-Noorwegen)
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel. Dat moet lukken. Wel vraagt dit ras om een plekje in de volle zon.

   Verwijderen