Een bijzondere biet: Early Blood Turnip

De Early Blood Turnip is een heirloom uit de USA en wordt gezien als een van de oudste rode bietenrassen, die nog steeds wordt verbouwd. Niet door grote commerciĆ«le bedrijven, maar door liefhebbers met een hart voor de zaak. Men denkt dat dit ras rond het jaar 1800 in de Verenigde Staten is geĆÆntroduceerd.

Het woord ‘blood’ duidt op het feit dat, wanneer deze rode biet gekookt wordt, hij een dik rood sap uitscheidt. Omdat alle rode bieten ooit lange, slanke wortels hadden, werden de allereerste ronde rode bieten ‘turnip-rooted’ genoemd omdat hun vorm leek op die van knolrapen. De biet heeft een violetrode kleur met opvallende lichtgekleurde ringen. Hoewel de precieze oorsprong onduidelijk is kan niet uitgesloten worden dat onder de voorouders van de Early Blood Turnip ook de Italiaanse Chioggia heeft gezeten.
[Foto: shopmbf.org]
Het is een vroegrijpe rode biet. Hij wordt gezien als een all-weather, all-purpose en all-round rode biet, maar dat is ook weer zijn ondergang geweest. Specialisatie werd het toverwoord en daar werd de Early Blood Turnip het slachtoffer van. Ondertussen zijn de zaden van die rode bietenras zeer lastig te krijgen.

Indien rauw gegeten heeft dit rode bietenras een appelachtige smaak met een beetje zurige bite met een rijke gronderige nasmaak. Uiteindelijk kan de biet uitgroeien tot een doorsnede van zo’n tien centimeter.

Het wordt tijd om zo'n prachtige rode biet weer in ere te herstellen en meer in Nederland te gaan verbouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten