Rode bietenloof, een gezonde groente

Gedurende het grootste deel van de geschiedenis verbouwden mensen rode bieten of de stamvader daarvan, de strandbiet, voor de gezonde en voedzame bladeren. Pas gedurende het laatste deel van de Middeleeuwen begonnen Europese boeren varianten te telen met grotere wortels en een rodere kleur. De rode biet, zoals wij hem kennen, verscheen in het begin van de zestiende eeuw op het toneel in óf noordelijk Italië óf in zuidelijk Duitsland. Gedurende die eeuw verspreidde de rode biet zich over het hele Europese continent.

Tegenwoordig eten we dat bietenloof niet meer en genieten slechts van die heerlijke rode bieten, maar eigenlijk is dat een treurige situatie. Bietenloof kan nog steeds als een gezonde en voedzame groente worden gegeten. Zeker in een tijd waarin deskundigen op het gebied van voeding het er over eens zijn dat de Nederlandse bevolking veel te weinig groene groenten consumeert.
Onderzoek[1] lijkt aan te tonen dat het eten van groene bladgroenten waartoe ook het loof van de rode biet gerekend kan worden, een essentiële rol kan spelen bij de gezondheid van je ingewanden omdat het activiteit van vitale immuuncellen stimuleren kan. Deze immuuncellen staan bekend als innate lymphoid cells (ILC’s) spelen een belangrijke rol bij het beschermen van het lichaam tegen infecties by ‘slechte’ bacteria in onze darmen. Daarnaast wordt gedacht dat ze een belangrijke rol spelen bij het in toom houden van voedselallergien, ontstekingsziektes, obesitas en zelfs bepaalde soorten darmkanker.

Dat bietenloof interessante stoffen bevat is ook Paul a’Campo niet ontgaan. Na een lange carrière bij een suikerconcern besloot hij zijn eigen weg te gaan en is nu eigenaar van ACConsult dat volop bezig is om uit de bladeren van suikerbieten - restproducten van de suikerproductie - het eiwit RuBisCo te winnen. Dat eiwit kan ingezet worden voor de humane voeding, zoals bijvoorbeeld vleesvervangers of om milkshakes beter te laten schuimen.

[1] Rankin et al: The transcription factor T-bet is essential for the development of NKp46+ innate lymphocytes via the Notch pathway in Nature Immunology - 2013

1 opmerking:

  1. proficiat met deze blog vol nuttige info, ik heb een link geplaatst op mijn eigen blog, omdat ik revaliderend ben na een hersenstambloeding en problemen heb met mijn hoge bloeddruk. We waren op zoek naar info en recepten...
    http://corthals.blogspot.be/

    BeantwoordenVerwijderen