Rode biet en hoge bloeddruk

Het drinken van een dagelijks glas rode bietensap zou kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, aldus de resultaten van voortgaand onderzoek[1],[2]. Het was maar een klein onderzoek, maar het blijkt dat, wanneer patiƫnten met een hoge bloeddruk per dag 250 ml rode bietensap drinken, de bloeddruk met ongeveer 10 mm Hg zal dalen.

Het laten dalen van de bloeddruk patiƫnten met een verhoogde bloeddruk is heel belangrijk omdat we weten dat ongeveer 50 procent van alle hartaanvallen en 60 tot 70 procent van alle beroertes een direct gevolg zijn van een hoge bloeddruk.

Al eerder heb ik hier gemeld dat het nitraat in rode biet een vaarverwijdend effect heeft waardoor de doorstroming van het bloed verbeterd wordt en dus ook meer zuurstof meegevoerd kan worden. Datzelfde vaatverwijdend effect heeft tegelijkertijd ook een bloeddrukverlagend effect: als de bloedvaten wijder zijn, kan er immers meer bloed doorheen en zal de druk dalen.

De onderzoekers waren het meest verbaasd over het feit dat er maar zo weinig nitraat nodig bleek te zijn om tot de effecten te komen. Het bietensap bevatte slechts 0.2 gram nitraat en de onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het volgen van een gezondere levensstijl waarbij meer groenten en fruit zouden worden geconsumeerd kon leiden tot een vermindering van het aantal mensen met een hoge bloeddruk. Overigens zit nitraat ook in rode wijn en daarmee zitten we al heel dicht bij het zo beroemde Mediterrane dieet. Dat is het dieet dat zou zorgen dat mensen een gezonder, langer en gelukkiger leven kunnen leiden.

[1] Webb et al: Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite in Hypertension - 2008 
[2] Ahluwalia A, et al: Enhanced vasodilator activity of nitrite in hypertension: critical role for erythrocytic xanthine oxidoreductasse and translational potential in Hypertension - 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten