Rode biet en Alcohol

Jazeker, er bestaan recepten voor heerlijke cocktails waarin rode bieten zijn verwerkt. Een bekende is de Jamaican Red Storm, een variant van de Dark en Stormy van Barbados.
Maar veel minder bekend is het beschermende effect van rode biet op de lever. Onderzoekers[1] hebben bij rattencelculturen (in vitro) en later bij laboratoriumratten (in vivo) de lever blootgesteld aan verschillende soorten alcohol en daarna gekeken of een extract van bietenbladeren enig meetbaar effect zou hebben.

Het bleek dat het leverbeschermende effect (hepatoprotective effect) van het rode bietenloof ten opzichte van het leverbeschadigende effect (hepatotoxic effect) van de alcohol zo groot was dat de onderzoekers tot de conclusie kwamen dat rode bietenloof een grote potentiĆ«le rol kan hebben bij het behandelen van leverziektes als gevolg van alcohol (…and it may have a great potential role in the management of alcoholic liver disease).

Kijk, dat is nu eens nuttige informatie. Eerst aan de alcohol en dan aan de rode biet. Of andersom.

[1] Jain et al: Protective role of Beta vulgaris L. leaves extract and fractions on ethanol-mediated hepatic toxicity in Acta Poloniae Pharmaceutica - 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten