Een bijzondere biet: Mammoth Red Mangel Beet

Mammoth Red Mangel Beet is een bijzonder heirloom bietenras uit de Verenigde Staten, waar dit ras in ieder geval al rond 1800 verbouwd werd ten behoeve van veevoer. Het lijkt zo'n verspilling, maar dit ras heeft niet voor niets de naam Mammoth Red Mangel Beet ('Mammoet Rode Voederbiet') gekregen: hij kan in de juiste omstandigheden een gewicht bereiken van wel 10 kilo!
Boeren hakken de bieten in stukken en doen de brokken in de voederbakken. De meeste Amerikaanse koeien moesten even wennen aan die nieuwe smaak, maar daarna waren ze niet bij de bieten weg te krijgen. Een groot voordeel is dat deze rode bietensoort de hele winter goed kan blijven als je de oogst tenminste op een koele, vorstvrije plaatst weet te bewaren.

De Mammoth Red Mangel Beet is weliswaar een rode bietensoort en is in het bezit van een oranjerode schil, maar de binnenkant is crèmewit. Zo'n 100 dagen na het zaaien kunnen ze geoogst worden, al geloof ik niet dat ze in de Noord-Nederlandse zeeklei de gemelde afmetingen zullen behalen.
Nu denk je wellicht dat dit ras alleen maar koeien als liefhebbers heeft, maar veel boeren hebben de heerlijke zoete smaak zelf ook ontdekt. De Mammoth Red Mangel Beet is heerlijk zoet en blijkt na het koken heerlijk zacht te zijn, al kunnen er soms wat houtige vezels in zitten. Ook de bladeren kunnen dienst doen als een heerlijke verse salade. Voor mens en dier.

Sommige boeren maken er zelfs bietenwijn van omdat de bieten zo'n hoog suikergehalte hebben: schil ze, snij ze in stukken en kook ze een uurtje. Zeef de bieten en gebruik het vocht als basis voor de wijn. Voeg aan de vloeistof extra suiker, gist en wat citroensap toe. De tijd doet de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten